Česko-rakouské srovnání právní úpravy trestního soudnictví ve věcech mládeže - Horká, Kateřina (2012)
Předkládaná disertační práce se zabývá česko-rakouským srovnáním právní úpravy trestního soudnictví ve věcech mládeže. Dělí se do tří stěžejních kapitol, které obsahují podkapitoly a pododdíly. Každá z kapitol je ukončena dílčími komparativními shrnutími a závěry. První kapitola podává stručný výklad historického vývoje trestního práva mládeže na našem a rakouském území. Rakouskému zákonu o soudnictví ve věcech mládeže z roku 1988 se věnuje druhá kapitola. Ve třetí kapitole se autorka práce věnuje rakouským orgánům a institucím, které realizují v praxi zákon o soudnictví ve věcech mládeže. Podává stručný výklad rakouské soustavy státního zastupitelství a soudnictví ve věcech mládeže, rakouské soudní soustavy v trestních věcech ve věcech mládeže. Seznamuje s institucí „Jugendgerichtshilfe“, obdobou českého orgánu sociálně právní ochrany dětí a dále s institucí NEUSTART, obdobou české Probační a mediační služby. Součástí druhé a třetí kapitoly jsou výsledky výzkumu „Věková hranice trestní odpovědnosti a kriminalita mládeže“, který provedla v průběhu roku 2010 katedra trestního práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity a na němž se autorka významně podílela.