Otáčení v rovině a komplexní čísla - Elbelová, Jarmila (2012)
Předložená práce je metodickým textem věnovaným využití komplexních čísel při otáčení v rovině. Tato metoda je v práci využívaná při odvozování různých geometrických tvrzení a řešení geometrických úloh v rovině. V první teoretické kapitole jsou stručně popsány základní pojmy a poznatky týkající se komplexních čísel, které jsou pak uplatňovány při řešení úloh v následujících čtyřech kapitolách, sestavených z mnoha ukázek využití komplexních čísel při otáčení v rovině. V každé z těchto kapitol uvádíme úlohy s detailně zapsaným řešením doplněným takřka vždy obrázkem. Druhá kapitola zahrnuje úlohy, které lze řešit s využitím otáčení o 90 stipňů; jde tedy o úlohy, které dokazují kolmost nebo mají předpoklad o nějaké kolmosti v zadání. V jejich zadáních tak často vystupují čtverce nebo pravoúhlé rovnoramenné trojúhelníky. Ve třetí kapitole jsou uvedeny úlohy, při jejichž řešení využíváme otáčení o 60 stupňů (resp. o 120 stupňů) nebo toto otáčení spojené s otočením o 90 stupňů.