Specifika dokazování v daňovém řízení - Sochorová, Vendula, 1984- (2012)
Rigorózní práce Specifika dokazování v daňovém řízení se zabývá promítnutím základních východisek právní teorie týkajících se dokazování do daňové praxe. První dvě kapitoly jsou koncipovány jako teoretické. Zabývám se v nich nejprve obecnými principy a východisky dokazování, problematikou zjišťování skutkového stavu a hodnocení důkazů, teoriemi důkazního břemene, jakož i možnými vadami důkazního řízení. Dále se věnuji komparaci důkazního řízení v odlišných právních procesech, rozboru základních zásad a shrnutí významných podobností a odlišností důkazního řízení v jednotlivých procesech se zaměřením na řízení daňové. Teoretická východiska jsou ve třetí a čtvrté kapitole následně aplikována na konkrétní případy vyskytující se v praxi, v nichž podrobně popisuji aplikační praxi územních finančních orgánů v oblasti dokazování při správě daní. Zabývám se současnou právní úpravou dokazování v daňovém řízení, popsáním základních zásad ovládajících dokazování, vymezením účastníků řízení a dalšími specifickými aspekty dokazování v daňovém řízení. Poté blíže analyzuji judikaturu správních soudů a Ústavního soudu týkající se dokazování v daňovém řízení, především pak judikaturu Nejvyššího správního soudu v oblasti rozložení důkazního břemene. Závěrem popisuji možné důsledky neunesení důkazního břemene daňovým subjektem.