Úloha bakteriofágů v horizontálním přenosu genů u druhu Staphylococcus aureus - Mašlaňová, Ivana (2012)
Rychlá evoluce stafylokokových druhů přispívá ke značné variabilitě kmenů a ke vzniku nových klonů. Příčinou je především získávání nových genů odpovědných za vzrůstající virulenci a rezistenci k antibiotikům prostřednictvím horizontálního přenosu genů (HGT). Je obecně přijímáno, že v tomto procesu hrají hlavní roli temperované bakteriofágy a předpokládá se, že přispívají k šíření mobilních genetických elementů (MGE) včetně stafylokokové chromozomové kazety mec (SCCmec). Závažný medicínský problém představují meticilin-rezistentní kmeny druhu Staphylococcus aureus (MRSA). V současné době je popsáno 11 různých typů SCCmec elementů, které nesou gen mecA odpovědný za rezistenci k meticilinu. Přesný mechanismus přenosu a evoluce tohoto elementu jsou stále diskutovány a jsou předmětem dalšího výzkumu. Tato práce je zaměřena na vývoj a optimalizaci vhodné techniky pro detekci a kvantifikaci bakteriálních genů ve fágových částicích pomocí kvantitativní „real-time“ PCR (qPCR).