Využití kontrastní ultrasonografie v diagnostice lymfadenopatií - Šlaisová, Radka (2012)
Cíl: Cílem práce bylo posouzení možností kontrastní ultrasonografie v diferenciální diagnostice benigních a maligních lymfadenopatií ve srovnání s ultrasonografickým vyšetřením uzlin v B-modu a dopplerovským vyšetřením. Materiál a metoda: Od ledna 2008 do března 2011 bylo ultrasonograficky vyšetřeno a následně exstirpováno celkem 133 povrchových lymfatických uzlin u 133 pacientů (73 mužů a 60 žen ve věku 18 - 86 let). Vyšetření uzlin bylo provedeno ultrasonografickým přístrojem Philips iU22, lineárními sondami (L 17-5 pro vyšetření bez kontrastní látky a L 9-3 pro kontrastní ultrasonografické vyšetření). U všech uzlin byl hodnocen jejich LT index, typ vaskularizace podle barevného zobrazení dopplerovské energie a typ perfuze tkáně uzliny v arteriální a parenchymové fázi kontrastního ultrasonografického vyšetření po aplikaci 1,5 ml kontrastní látky hexafluoridu sírového intravenózně. Ultrasonografické nálezy byly korelovány s histologickým nálezem exstirpovaných uzlin. Pro statistickou