Využití ultrazvuku u pacientů s celiakií - Smělá, Markéta (2012)
Ultrazvuk, jakožto neinvazivní a relativně levná metoda, zažívá v dnešní diagnostice díky novým softwarům a použití nitrožilně aplikovaných kontrastních látek svůj velký rozmach. Díky vysokofrekvenčním sondám jsme schopni posoudit malé části, jako jsou i střevní kličky. Diagnostika celiakální sprue je vzhledem k tomu, že onemocnění se vyskytuje v různých formách mnohdy velmi svízelná. Ukazuje se, že ultrazvuk by mohl být jednou z pomocných metod ve vyšetřovacím algoritmu, jednak v rámci diagnostiky a pak také v rámci sledování již diagnostikovaných případů. Tato práce klade důraz na využtití ultrazvukového vyšetření u pacientů s celiakální sprue, zejména sledování přestavbových změn na tenkém střevě, hodnocení mesenteriální lymfadenopatie. Zvláštní důraz je pak kladen na posouzení velikosti sleziny u těchto pacientů, protože jak známo celiakie je chorobou autoimunitní a celoživotní, dlouhodobé onemocnění podněcuje změny v imunitním systému, mnohé studie uvádějí souvislost celiakální sp