Optimalizace ekologické sítě Brtnicka na základě biogeografických podkladů - Vodová, Libuše, 1981- (2012)
Disertační práce se zabývá optimalizací ekologické sítě na základě biogeografických podkladů. Jako modelové území bylo zvoleno Brtnicko, které reprezentuje kulturní krajinu vrchovin a pahorkatin centrální části Českomoravské vrchoviny. Studované území bylo vymezeno tak, aby zahrnovalo jak lokální, tak nadregionální územní systém ekologické stability. Z tohoto důvodu se odlišuje od Brtnicka v jeho administrativním významu. Teoretická část práce pojednává o problematice ekologických sítí. Zvláštní pozornost je věnována teoretickým východiskům konceptu, koridorům jako dynamickým prvkům ekologické sítě, dále vývoji ekologických sítí v jednotlivých průkopnických státech (Česká republika, Nizozemsko a Estonsko) a definování rozdílnosti amerického přístupu k sítím v krajině - greenways. Praktická část disertační práce je založena na biogeografických podkladech získaných během terénního výzkumu.