Komplexní zhodnocení prognostických faktorů u karcinomu děložního hrdla - Mouková, Lucie; Nenutil, Rudolf; Masarykova univerzita. Klinika komplexní onkologické péče (2012)
Cílem naší práce bylo validovat vybrané prognostické ukazatele a prověřit některé potenciálně zajímavé biomarkery z hlediska prognózy operovaných pacientek s karcinomem děložního hrdla. Kromě klasických histopatologických parametrů (velikost tumoru, histologický typ nádoru, grade tumoru, přítomnost nádorové lymfangioinvaze a metastatického postižení lymfatických uzlin) byly analyzovány pomocí imunohistochemických metod některé molekulární parametry - protein p63 a TAp63, protein p16, protein p21, protein p27, PTEN, Ki-67, COX-2, estrogenové a progesteronové receptory. Pomocí metody FISH byla provedena detekce genů hTERC a MYCC. Na základě našich výsledků se přítomnost lymfovaskulární nádorové invaze jeví jako velmi silný parametr predikující bezpříznakové a celkové přežití pacientek s karcinomem děložního hrdla. Pro klinické rozhodování se zdá být důležitější přítomnost lymfangioinvaze, než samotné metastatické postižení lymfatických uzlin. Prokázali jsme význam vysoké exprese COX-2 a
Comprehensive Evaluation of Cervical Cancer Predictive Factors Cervical cancer incidence in Czech Republic is about 19/ 100 000 women despite all the advancement of diagnostic methods and current cervical screening. Standardised gynaecological oncological therapeutical guidelines are based on ordinary predictive factors as depth of stromal invasion, histopathological type of tumor, lymph node involvement etc.. This is the appropriate space for new, especially biomolecular prognostic factors. The aim of our study is validation of selected predictive indicators tested on samples in Masaryk Memorial Cancer Institute and verification of some potentionally interesting biomarkers for prognosis of patiens who underwent surgery. From August 2005 to November 2010, 97 patients with histologically confirmed carcinoma of the uterine cervix were included. After taking of patient´s history and realizing of staging examinations the patients underwent primary radical surgery. Except common histopathol
Vedoucí práce: Rudolf Nenutil
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2012
Keywords: děložní hrdlo; lymfatické uzliny -- metastázy; nádory děložního čípku; cervix uteri; Lymph Nodes; Uterine Cervical Neoplasms; disertace