Komplexní zhodnocení prognostických faktorů u karcinomu děložního hrdla - Mouková, Lucie (2012)
Cílem naší práce bylo validovat vybrané prognostické ukazatele a prověřit některé potenciálně zajímavé biomarkery z hlediska prognózy operovaných pacientek s karcinomem děložního hrdla. Kromě klasických histopatologických parametrů (velikost tumoru, histologický typ nádoru, grade tumoru, přítomnost nádorové lymfangioinvaze a metastatického postižení lymfatických uzlin) byly analyzovány pomocí imunohistochemických metod některé molekulární parametry - protein p63 a TAp63, protein p16, protein p21, protein p27, PTEN, Ki-67, COX-2, estrogenové a progesteronové receptory. Pomocí metody FISH byla provedena detekce genů hTERC a MYCC. Na základě našich výsledků se přítomnost lymfovaskulární nádorové invaze jeví jako velmi silný parametr predikující bezpříznakové a celkové přežití pacientek s karcinomem děložního hrdla. Pro klinické rozhodování se zdá být důležitější přítomnost lymfangioinvaze, než samotné metastatické postižení lymfatických uzlin. Prokázali jsme význam vysoké exprese COX-2 a