Druhová diverzita monogeneí sladkovodních ryb západní Afriky - Musilová, Naďa (2012)
Předmětem výzkumného zájmu předkládané disertační práce bylo studium druhové rozmanitosti monogeneí sladkovodních ryb západní Afriky. Parazitologický výzkum byl prováděn v místě přirozeného výskytu studovaných rybích hostitelů a po dobu jeho trvání (2004 - 2008) bylo kompletnímu parazitologickému vyšetření podrobeno 593 kusů sladkovodních ryb v zastoupení 55 druhů. Přítomnost zástupců třídy Monogenea byla prokázána u 58 % ryb z celkového počtu vyšetřených jedinců, především pak jejich zastoupení co do početnosti výrazně převyšuje ostatní sledované taxonomické skupiny cizopasníků. Druhová diverzita monogeneí studované oblasti se ukázala být významná. V této oblasti bylo nalezeno a dále studováno ve smyslu druhové determinace celkem 6390 kusů monogeneí reprezentujících 99 druhů. Zjištěná monogenea náleží do dvou významných čeledí: výrazně druhově bohaté čeledi Dactylogyridae (v zastoupení 85 druhů) a čeledi Gyrodactylidae (v zastoupení 9 druhů).