Statistické hodnocení dat ze zlínských nivních půd - Nešporová, Martina (2012)
Do našeho prostředí se bohužel dostává řada látek antropogenního původu. Tyto látky mohou mít nepříznivé účinky na lidské zdraví nebo jiné složky životního prostředí. Pro lepší pochopení chování těchto látek v životním prostředí zavedlo centrum RECETOX monitoring v modelovém území na Zlínsku. Toto území bylo zvoleno proto, že dobře reprezentuje průměrné prostředí České republiky. Součástí tohoto monitoringu byl monitoring nivních půd (tedy půd podél řek ovlivňovaných periodickým zaplavováním). Zde jsem studovala dvě datové sady, první z června a září 1997, druhou z května 2005 a května 2006. Zde byly monitorované pedologické parametry. Z chemických parametrů byly monitorované základní skupiny persistentních organických polutantů (tedy polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), polychlorované bifenyly (PCB), DDT, hexachlorcyklohexan (HCH), hexachlorbenzen (HCB) a DDT), rizikové prvky (V, Co, Ni, Mo, Pb, Cu, Cr, As, Zn, Hg).