Skupinová reflexe u lektorů osobnostně sociálního rozvoje - Kolář, Jan, 1978- (2012)
Text usiluje o odhalení způsobu, jakým lektoři v rámci vybraných pojetí osobnostně sociálního rozvoje realizují skupinová reflektivní sezení. Ohniskem zájmu je přitom zejména oblast jimi sledovaných cílů a činností, prostřednictvím nichž tyto cíle naplňují, podoba struktury komunikačního prostoru reflektivních sezení a nakonec i povaha vzájemné interakce mezi lektorem a účastníky. Teoretická část textu nejprve poodhaluje některé souvislosti spojené s používáním pojmu osobnostně sociální rozvoj, analyzuje základní zdroje, východiska a principy dvou pilířů (zkušenostně reflektivní učení a skupinová práce), na nichž vybraná pojetí osobnostně sociálního rozvoje stojí a diskutuje autorovu pochybnost o míře jejich odrazu do reálné praxe. Empirická část posléze představuje výsledky provedeného kvalitativního výzkumného šetření. Nejprve jde o základní model vedení skupiny, jenž zachycuje všechny základní kategorie, které se z analyzovaných dat vynořily, a pojmenovává vztahy mezi nimi. Na tomto