Význam mikroRNA u mnohočetného myelomu - Ševčíková, Sabina, 1972- (2012)
Mnohočetný myelom je druhé nejčastější hematoonkologické onemocnění, které postihuje většinou populaci nad 65 let. Patogeneze tohoto onemocnění není ještě zcela objasněna. Poslední dobou se hodně úsilí věnuje objasnění role mikroRNA (miRNA), krátkých nekódujících molekul RNA, v patogenezi tohoto onemocnění. Existuje také skupina cirkulujících miRNA, které se nacházejí v tělních tekutinách, jako je plazma, sérum, sliny a moč. Významem sérových miRNA jako prognostického markeru mnohočetného myelomu se zabývá tato práce.