Regulace šíření invazních nepůvodních druhů rostlin a živočichů - Doležalová, Helena; Dudová, Jana, 1957-; Pekárek, Milan, 1944-2024; Masarykova univerzita. Katedra práva životního prostředí a pozemkového práva (2012)
Předmětem této práce je právní úprava zaměřená na regulaci šíření invazních nepůvodních druhů rostlin a živočichů, což zahrnuje zejména preventivní opatření, monitoring a likvidaci těchto druhů, jakož i různá omezení a další způsoby ovlivňování lidského jednání, to vše s cílem omezit negativní dopad šíření těchto druhů. Práce je rozdělena do pěti vzájemně provázaných kapitol. První z nich obsahuje přehled a základní charakteristiku příslušných pramenů právní úpravy jak na mezinárodní a evropské úrovni, tak i na úrovních národních. Druhá kapitola popisuje a analyzuje nejpoužívanější pojmy a srovnává jejich výklad. Kapitola třetí je zaměřena na používání relevantních principů práva životního prostředí a dobré správy, jakož i na možnosti využití právních principů k řešení střetů zájmů při regulaci šíření invazních nepůvodních druhů rostlin a živočichů. Čtvrtá kapitola se zabývá jednotlivými nástroji regulace šíření invazních nepůvodních druhů rostlin a živočichů, a kapitola poslední zmiňuje způsoby organizačního zabezpečení této ochrany. Každá kapitola končí shrnutím zásadních informací a problémů, jejichž možná řešení jsou obsažena v závěru celé práce, kde je též zhodnocen stav předmětné právní úpravy v České republice. Toto hodnocení i určité návrhy na změny právní úpravy vychází i ze srovnání s právní úpravou ve vybraných státech (na Slovensku, v Německu, ve Švýcarsku a v USA).
This thesis is focused on the legal regulations governing activities aimed at the prevention and control of invasive alien species in addition to their eradication, which covers a wide range of associated matters. The thesis is divided into five chapters. The first one deals with relevant legal regulations, the second one analyses basic definitions used by the regulations, the third chapter considers relevant principles of environmental law as well as principles of good government, the fourth one is addressed to the usable instruments, and the last chapter explains the system of institutions dealing with the issue in question. Each chapter finishes with partial conclusion. The final conclusion contains an overall assessment of the state of legal regulations on the spread of invasive alien species in the Czech Republic in comparison with the regulations in selected states (the Slovak Republic, Germany, Switzerland, and the USA) in addition to some proposals to amendments in relevant laws.
Vedoucí práce: Jana Dudová, Milan Pekárek
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2012
Anglické resumé
Keywords: biodiverzita; nepůvodní druhy rostlin; nepůvodní druhy živočichů; právo životního prostředí; rostliny; živočichové; alien animal species; alien plant species; animals; biodiversity; environmental law; plants; rigorózní práce