Účinky benzo(c)phenanthridinových alkaloidů na buňky maligního melanomu - Hammerová, Jindřiška (2012)
Předkládaná disertační práce se zabývá mechanismem účinku pěti benzo[c]fenanthridinových alkaloidů (BA) - sanguinarinu (SA), chelerytrinu (CHE) a chelidoninu (CHLD), sanguilutinu (SL) a chelilutinu (CHL) - na buňky linií lidského maligního melanomu (MM). MM je nádorové onemocnění, jehož incidence má v lidské populaci trvale vzestupný trend. Léčba MM, zvláště pak jeho diseminované formy, je v důsledku rezistence na běžná cytostatika i radioterapii, velice obtížná. Identifikace nových přístupů a látek, které by měly terapeutický potenciál v léčbě MM, tedy zůstává důležitým cílem v oblasti výzkumu rakoviny. Zjistili jsme, že všechny studované alkaloidy vykazují výrazný antiproliferační efekt na buňky linií lidského MM. Přes výraznou podobnost molekulární struktury jednotlivé BA zprostředkovávají buněčnou smrt různými biochemickými drahami. Buněčná smrt indukovaná SA, CHE, CHLD a CHL je zprostředkována apoptózou, jejímž mechanismem je pravděpodobně snížení hladin antiapoptotických proteinů