Upstream terapie u fibrilace síní - Kaňovský, Jan (2012)
Obsahem práce je ověření hypotéz směřujících k efektu ACEI, ARB a statinů v sekundární prevenci u pacientů s anamnézou FS. V práci se nepodařilo prokázat pozitivní efekt léčby ACEI, ARB ani statiny na snížení incidence recidiv FS, nebyl zjištěn efekt terapie ACEI či ARB vedoucí k poklesu rozměrů LKd nebo LS, u pacientů s anamnézou katetrové ablace jsme sledovali benefit podávání blokátorů RAAS ve smyslu prevence remodelace levé komory. Ani hypotézy zvažující efekt blokátorů RAAS a statinů na pokles hladiny BNP a efekt statinů na pokles CRP se nám spolehlivě nepodařilo potvrdit. Sledovali jsme signifikantní pokles BNP i CRP za prvních 6 měsíců sledování ve všech skupinách, a to bez ohledu na léčbu blokátory RAAS nebo statiny.