Epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění - Tomčíková, Daniela (2012)
Kardiovaskulární choroby představují vážný zdroj zátěže veřejného zdravotnictví. Z analýzy české databáze i dalších mezinárodních dat vyplýva, že zejména akutní srdeční selhání je častým důvodem hospitalizace a pacienti mají horší prognózu. Tématem této disertační práce je přehled moderních epidemiologických a stochastických metod pro lékaře z oblasti kardiologie. Jedná se o metody vztahující se k plánování epidemiologických studií, risk factor analysis, stanovení úmrtnosti a dalších aplikací z oblasti ekonomie, sociálních věd a farmakologie. Součastí práce je rovněž teoretické pozadí hodnocení mortality , zahrnující definice způsobu úmrtí, různých přístupů k odhadu úmrtnosti, specifikace souvisejících časových period a celkový pohled na současné metódy analýzy přežití. Podstatná část výsledků této práce je zaměřena na zpracování záznamů v registru AHEAD. Bylo nastíněno několik návrhů pro hodnocení mortality v důsledku akutního selhání srdce. Na základě dat z registru AHEAD byl vytvoř