Comparative studies on Treponema pallidum: comparative genomics of yaws agents and phenomics of BAC clones of syphilis agent - Čejková, Darina, 1978- (2012)
Druh Treponema pallidum zahrnuje obligátní lidské patogeny, jež mají podobnou velikost genomu a vysokou sekvenční homologii. Poddruh pallidum (TPA) je původcem sexuálně přenosné syfilis, poddruh pertenue (TPE) způsobuje nevenerické tropické onemocnění yaws a poddruh endemicum (TEN) způsobuje nevenerickou endemickou syfilis. Opičí izolát Fribourg-Blanc, který řadíme k TPE kmenům, způsobuje onemocnění podobné yaws u paviánů. Mezi další blízce příbuzná treponemata patří T. paraluiscuniculi a T. paraluisleporis, původce králičí a zaječí venerické syfilis. Všechna výše zmíněná treponemata nelze kultivovat v podmínkách in vitro a jsou považována za (nekultivovatelná) patogenní treponemata. Ačkoliv jednotlivá patogenní treponemata nelze od sebe morfologicky ani sérologicky rozeznat, klinická manifestace jednotlivých onemocnění je značně odlišná. Metoda whole genome fingerprinting (WGF) potvrdila více než 99,5% sekvenční identitu mezi poddruhy TPA a TPE. Žádné rozsáhlé inzerce, delece či chrom