Conjunctive adverbials in the genre of research articles - Hůlková, Irena, 1978- (2012)
Předložená disertační práce nabízí výsledky výzkumu, který se zabývá výskytem spojovacích adverbií (conjunctive adverbials) v žánru odborných článků v anglickém jazyce. Výzkum je založen na korpusu, jenž obsahuje sto odborných článků reprezentujících deset vědních disciplín, přičemž polovina patří do humanitních věd (tedy pět disciplín a padesát článků) a druhá do věd exaktních. Vzhledem k tomu, že jsou spojovací adverbia považována za kohezní prostředky, věnuje se teoretická část lingvistickým jevům koheze a koherence a jejich srovnání. Dále je pozornost zaměřena na pragmatiku, která tvoří důležitý základ pro analytickou část, protože ta se mimo jiné zabývá přínosem spojovacích adverbií pro úspěšnou komunikaci autora článku a jeho čtenáře. Tato adverbia jsou zkoumána v žánru odborných článků,a proto obsahuje teoretická část také kapitolu věnující se nejprve registru a žánru všeobecně a poté se zaměřuje na registr akademického stylu a žánr odborných článků. Nechybí ani podrobná kapitol