Polyfázová taxonomie anaerobních bakterií - Matoulková, Dagmar, 1980- (2012)
Hotové pivo, jeho meziprodukty a zařízení v pivovarských provozech představují prostředí, v němž nacházejí uplatnění jak pivovarské kvasinky, používané pro výrobu piva, tak i škodlivé mikroorganizmy (bakterie, plísně, tzv. divoké kvasinky), jejichž přítomnost a metabolická činnost je při výrobě piva nežádoucí. V souvislosti s modernizací plnících technologií, které vedou ke snížení obsahu kyslíku v pivu na minimální hodnoty, nabývají na významu striktně anaerobní bakterie (zejména rod Pectinatus), které vyžadují pro svůj růst prostředí s minimálním nebo nulovým obsahem rozpuštěného kyslíku. Ke zvyšování počtu případů kažení piva těmito mikroorganizmy přispívá také stoupající produkce piv, která jsou více náchylná k mikrobiálnímu kažení - piva nepasterovaná, nealkoholická, nízkoalkoholická a méně chmelená.