Zákaz mučenia z pohl'adu judikatúry Medziamerickej komisie a Medziamerického súdu pre l'udské práva - Davala, Michal; David, Vladislav, 1927-2014; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodního a evropského práva (2012)
Právo nebyť mučený, resp. zákaz mučenia, je kogentným pravidlom medzinárodného práva. Má absolútny charakter a nie je možné ho derogovať v čase vojny, ani iných výnimočných situácii ohrozujúcich verejný poriadok či bezpečnosť štátu. Tento charakter zákazu mučenia a iného krutého, neľudského alebo ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania potvrdila aj rozhodovacia činnosť Medziamerickej komisie a Medziamerického súdu pre ľudské práva. Dizertačná práca rozpracúva medziamerické corpus iuris týkajúce sa mučenia, porovnáva ho s európskou i univerzálnou normativitou a analyzuje relevantnú judikatúru kontrolných orgánov. Autor konceptualizuje základné filozoficko-právne východiská zákazu mučenia, i z toho vyplývajúce pozitívne záväzky členov Organizácie amerických štátov. Predkladaná analýza abstrahuje prvky umožňujúce klasifikovať určité konanie ako konkrétny druh zakázaného zaobchádzania. Zároveň sú identifikované okolnosti, ktoré môžu mať vplyv na hodnotenie miery utrpenia, ktorým bolo zasiahnuté do práva na fyzickú, duševnú alebo morálnu nedotknuteľnosť. Na základe analýzy case law autor prichádza k záveru o jednotnej aplikácii základných hodnôt chránených európskym i medziamerickým systémom. Zároveň podporuje tézu o humanizácii medzinárodného práva.
Right not to be subjected to torture, or prohibition of torture, is peremptory norm of international law. It has absolute character and is non-derogable even in time of war or other exceptional circumstances that threaten public order or security of state. This nature of prohibition of torture and other cruel, inhuman or degrading treatment or punishment has been supported by the Inter-American Court of Human Rights and the Inter-American Commission on Human Rights. Dissertation analyses the Inter-American corpus iuris related to torture, compares it with the European and universal normativity, and examines relevant monitoring bodies` case law. Author conceptualises basic philosophical and legal outlines of prohibition of torture, and positive obligations of the Organisation of American States` members. Factors that allow to classify particular conduct are formulated. Circumstances which influence level of suffering that may infringe physical, mental or moral integrity of person are identified as well. Based on case law analyses author comes to the conclusion on uniform application of basic values protected by both European and Inter-American system. He also supports thesis of humanisation of international law.
Vedoucí práce: Vladislav David
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2012
Anglické resumé
Keywords: lidská práva; mučení; human rights; torture; disertace