Právní a etické aspekty asistované reprodukce - Sedláčková, Miroslava (2012)
Průzkumy poukazují na to, že každý pátý pár v České republice má problém s početím, přičemž neplodnost je problémem především civilizovaných zemí. Tato rigorozní práce nezkoumá příčiny tohoto stavu, ale hlavní způsob řešení situace, v níž se nedobrovolně ocitá stále více a více párů. Tímto řešením je jedna z metod léčby neplodnosti, která se souhrnně nazývá lékařsky asistovaná reprodukce a zahrnuje celou řadu postupů. V této práci, ve které byly využity logické metody vědecké práce, má jít především o reflexi recentního stavu právní úpravy této dynamicky se rozvíjející oblasti medicínského práva ve společenském paradigmatu, předkládaná práce se pokouší ve vymezeném rozsahu o co nejkomplexnější intenzivní analýzu právních a etických aspektů asistované reprodukce, včetně konsekventního rozboru a explikace problematiky statusu lidského embrya, práva na život z pohledu Evropského soudu pro lidská práva, Listiny základních práv a svobod i občanskoprávní a trestněprávní subjektivity lidského plodu. Poslední, vysoce kontroverzní a v našich podmínkách velmi aktuální téma, je možná legalizace tzv. náhradního mateřství, která již vedla k bouřlivé společenské diskusi a tato práce se jím zodpovědně zabývá.