Pravidla, jazyk a logika - Kuchyňka, Petr, 1974- (2012)
Cílem disertační práce je podat adekvátní explikaci pojmu pravidla (tj. nahradit intuitivní, pre-teoretický pojem nějakým jiným, přesně specifikovaným pojmem; první pojem se nazývá explikandum, druhý se označuje jako explikát prvního). Explikaci podávám v systému algebry (monadických) podmínek a akcí. Pomocí explikátu vyjasňuji pojem normy a zkoumám možnosti logiky imperativů a deontické logiky. Dále kritizuji myšlenku, že chování podle pravidla, které spňuje Turingův test, je postačující pro rozumění jazyku. Docházím k závěru, že pravidla jazyka nejspíš spojují výrazy s procedurami určujícími jejich denotáty. Práci zakončuji zavedením systému Transparentní intenzionální logiky, která umožňuje zkoumat vlastnosti těchto procedur a vztahy mezi nimi