Analýza hierarchie hodnot jedinců s poruchami chování (se zaměřením na specifické poruchy chování) v období pubescence a adolescence - Balátová, Kristýna, 1982- (2012)
Předložená rigorózní práce pojednává o problematice hierarchie hodnot u jedinců v období dospívání (konkrétně ve věku 10-19 let) s poruchami chování (se zaměřením na specifické poruchy chování). Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou (čili výzkumnou) část. Teoretická část je rozčleněna na čtyři kapitoly, empirická část obsahuje kapitolu jednu. V první kapitole se zabýváme speciální pedagogikou jako vědou, její historií a metodami (speciálními i výzkumnými). Také zde více do hloubky tematizujeme oblast poruch chování v širším slova smyslu. V druhé kapitole rozebíráme možnosti podpory jedinců s poruchami chování a jedinců se specifickými poruchami chování. Více se zaměřujeme na vliv rodiny (zejména rodiny dysfunkční), vliv školy a školských zařízení. V kapitole třetí se věnujeme osobnosti (jejím složkám) a vývoji jedince v období dospívání (tedy v prepubertě, pubertě a adolescenci). Specifikujeme si jednotlivá úskalí tohoto období. V kapitole čtvrté popisujeme a definujeme hodnot