Logopedická intervence v domovech pro osoby se zdravotním postižením - Kopečný, Petr, 1987- (2012)
Rigorózní práce je zaměřena na speciálně pedagogické přístupy k rozvoji komunikačních schopností u jedinců žijících v zařízení sociálních služeb. Práce se zabývá stavem poskytování logopedické intervence v domovech pro osoby se zdravotním postižením. První - teoretická - část zahrnuje tři kapitoly. První kapitola zprostředkovává speciálně pedagogická, terminologická, historiografická a metodologická východiska práce. Druhá kapitola popisuje narušenou komunikační schopnost a příčiny jejího vzniku, dále přibližuje problematiku symptomatických poruch řeči u osob se zdravotním postižením, a také se zabývá rezorty zajišťujícími logopedickou intervenci v České republice s ohledem na sociální služby. Hlavním tématem třetí kapitoly je legislativní ukotvení speciálních vzdělávacích potřeb a koncepce základního vzdělávání osob se zdravotním postižením z hlediska komunikativních kompetencí. Druhá část rigorózní práce empirického charakteru je rozdělena do dvou kapitol. Čtvrtá kapitola představuje