Využití GABA-ergních látek v pooperační analgezii - Procházka, Jan; Hakl, Marek, 1968-; Masarykova univerzita. Anesteziologicko-resuscitační klinika (2012)
Úvod: Na našem pracovišti používáme standardně po hrudních operacích kontinuální epidurální analgezii. V některých případech není zajištěna dostatečná úroveň analgezie nebo pacienti použité lokální anestetikum a opioid netolerují, případně u toxikomanů se chceme opioidům vyhnout. Sledovali jsme analgetický účinek epidurálně nebo intratékálně aplikovaného midazolamu. Metodika: V první části souboru byl midazolam aplikován do hrudního epidurálního katétru zavedeného před operací. Ve druhé části souboru byl midazolam podán jako jednorázová intratékální aplikace. Hodnotili jsme vliv podaného léku na úroveň bolesti (VAS), začátek účinku, dobu trvání analgezie a výskyt nežádoucích účinků. Výsledky: V první části souboru jsme v období od září 2005 do prosince 2011 aplikovani midazolam epidurálně (2 až 5 mg) u 68 pacientů (50 mužů, 18 žen, průměrný věk 53.0 roků, rozmezí 22-74 let) po hrudních operacích. Nejčastějším operačními výkony byly lobektomie, klínové resekce nebo pleurektomie. Důvodem
Background: At our department continuous epidural analgesia is employed for pain relief after thoracic surgery, using a mixture of bupivacaine and sufentanil, supplemented with nonsteroidal anti-inflammatories or paracetamol. However, this method is not sufficient for all patients, and some side effects may occur, too. We studied the effects of epidural or intrathecal midazolam on the level and duration of analgesia. Methods: In the first group, midazolam was administered into a thoracic epidural catheter introduced preoperatively. The second group received midazolam as a single shot intrathecal injection. Subsequently, we evaluated the effect on the level of pain (using VAS score), time of the onset, duration of pain relief and occurrence of side effects. Results: In the first group, we administered the epidural midazolam (2-5 mg) in 68 patients (50 male, 18 female, mean age 53.0 years, age range 22-74 years) after thoracic surgery between September 2005 and December 2011. Among the s
Vedoucí práce: Marek Hakl
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2012
Keywords: epidurální analgezie; hrudní chirurgie; intratékální analgezie; intrathecal analgesia; midazolam; receptory GABA; Analgesia, Epidural; Midazolam; Receptors, GABA; Thoracic Surgery; disertace