Potenciometrická a voltametrická studie 6-benzylaminopurinu a jeho derivátů - Třísková, Iveta; Trnková, Libuše, 1947-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2012)
Předkládaná rigorózní práce se zabývá studiem protonačních rovnovah 6-benzylaminopurinu (6-BAP) a jeho chlorovaných a methoxylovaných derivátů s využitím dvou elektrochemických metod, potenciometrie a voltametrie. V obou metodách byly pro stanovení protonačních konstant sledovány hodnoty potenciálů v závislosti na pH, v potenciometrii se jednalo o rovnovážné potenciály Eco-trody při acidobazických titracích, ve voltametrii redukční potenciály studovaných benzylaminopurinů. Potenciometrická titrace při různých teplotách poskytla možnost stanovení pKa v závislosti na teplotě a tím i vyhodnocení termodynamických funkcí příslušné acidobazické rovnováhy.
The presented thesis is aimed at the study of protonation equilibria of 6-benzylaminopurine (6-BAP) and its chlorinated and methoxylated derivatives using two electrochemical methods, potentiometry and voltammetry. To determine the protonation constants, both methods monitored values of potentials depending on pH; in potentiometry the equilibrium potentials of the Eco-electrodes during the acid-base titration, in voltammetry the reduction potentials of the benzylaminopurine studied. Potentiometric titrations at different temperatures provided the opportunity to determine pKa depending on temperature and thus to evaluate thermodynamic functions of the acid-base equilibrium.
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: deriváty 6-benzylaminopurinu; potenciometrická titrace; protonační konstanta pKa; voltametrie; 6-benzylaminopurin; derivatives of 6-benzylaminopurine; potentiometric titration; voltammetry; 6-benzylaminopurine; rigorózní práce