Polsko-habsburské vztahy v době Ferdinanda III. a Vladislava IV. Dynastická diplomacie a třeboňská zástavní držba - Čechová, Blanka (2012)
Studie se zabývá tématem polsko-habsburských vztahů v časovém období vymezeném vládou polského krále Vladislava IV. Vasy, mezi léty 1632-1648 a je pokusem o rekonstrukci diplomatických vztahů rakouské habsburské dynastie a rodu Vasa, vládnoucího v Polsko-litevské unii v první polovině 17. století. Demonstrativním příkladem vzájemných vztahů se stal dynastický sňatek mezi Vladislavem IV. Vasou a arcivévodkyní Cecílií Renatou Habsburskou, sestrou císaře Ferdinanda III. Císař potřebující všestrannou podporu v rozpoutané třicetileté válce zahrnul polského krále, svého bratrance, mnoha politickými sliby, z nichž realizace došla pouze zástavní držba jihočeského panství Třeboň v letech 1638-1645 a následně slezského knížectví Opolsko-Ratibořsko v letech 1645-1666. Na pozadí těchto událostí se studie zabývá celým procesem jednání, diplomatickou praxí obou stran i vlivem probíhajících jednání nejen na vztahy obou zemí, ale celkově na jejich zahraničněpolitické postavení ve sledovaném období. Zv