Posteneolitická štípaná industrie na Moravě - Kaňáková Hladíková, Ludmila, 1974- (2011)
Předkládaná práce přistupuje k předmětu výzkumu - tedy k posteneolitické štípané industrii na Moravě - prostřednictvím široké metodologické škály. Základem hodnocení sledovaného souboru štípané industrie je přirozeně morfotypologie (v kombinaci s určením surovin a stádia těžby), která umožňuje všestrannou deskripci velmi různorodého souboru, tedy sjednocení datového rámce, s nímž lze následně dále analyticky pracovat. Dále byly na různé soubory nebo jevy aplikovány další vhodné metodické postupy - dynamická analýza, operační řetězce, trasologie, experimentální archeologie, distribuční modely (intrasite, střední rozsah - GIS a model kulturní změny), etnoarcheologie, sociální archeologie a archeologie religiozity. Výsledky předkládané touto disertační prací rehabilitovaly štípanou industrii jako platný informační pramen s významným interpretačním potenciálem i v obdobích mladšího pravěku