Objektivizace a optimalizace hodnocení kartografické symboliky pro mapy v krizovém řízení - Štěrba, Zbyněk (2012)
Disertační práce je zaměřena na hodnocení map pro krizové řízení. Problematika hodnocení těchto specifických map je nahlížena především z hlediska jejich celkové použitelnosti, přičemž jsou podrobně rozebrány všechny aspekty, které její úroveň významně ovlivňují. V úvodní teoretické části jsou nejdříve vymezeny hlavní i dílčí cíle práce a použité metody. Poté je celá problematika zasazena do rámce teoretické kartografie, ve které jsou nastíněna východiska pro možné přístupy k hodnocení kartografických děl. Ve zvláštní kapitole je zdůrazněna i mezioborová povaha celého procesu hodnocení, a proto jsou zmíněny psychologické aspekty ovlivňující percepci informací v mapě. V neposlední řadě je blíže popsán i současný stav v oblasti map pro krizové řízení. V druhé části práce jsou získané poznatky aplikovány na hodnocení použitelnosti vybraných map pro operátory krizového řízení.