Trombofilní stavy a jejich klinický význam v dětské populaci České republiky - Zapletal, Ondřej (2012)
Trombóza je u dětí stále vzácná, i když její výskyt v posledních letech narůstá, zejména se zvyšující se intenzitou léčby závažných onemocnění. Ve své práci pojednávám o významu vrozených trombofilních stavů v dětském věku. V souboru pacientů z ambulance Centra pro trombózu a hemostázu Oddělení dětské hematologie FN Brno, u kterých byly v letech 2005-2009 vyšetřena trombofilní rizika, bylo cílem zjistit důvody vyšetření, věk v době vyšetření, výskyt trombózy a frekvenci výskytu rizikových faktorů. Analýza dat reprezentativního vzorku dětí Jihomoravského kraje potvrdila obvyklé zastoupení jednotlivých rizikových faktorů, časté trombofilní mutace, vzácné deficity přirozených inhibitorů koagulace, jak u pacientů s trombózou, tak u ostatních vyšetřených dětí. Část dětí ze souboru byla vyšetřena v mladším věku, než odpovídá současným doporučením.V závěru uvádím doporučení pro praxi, kdy a v jakém rozsahu vyšetřovat trombofilní rizika u dětí.