Život lesa - Svoboda, Pravdomil, 1908-1978 (Lesnická knihovna . Velká ř., 1952)
Obsáhlé dílo podává přehled dnešních znalostí o lese a vysvětluje, jak jednotlivé složky lesa navzájem na sebe působí, podmiňujíce tak dialektický proces neustálého vývoje, růstu, zanikání a obnovy lesa. V 1. části je pojednáno o rozšíření a třídění lesů, o vzájemném vztahu lesa, stanoviště a podnebných podmínek. 2. část se zabývá biologickými vlastnostmi dřevin, vztahy dřevin k prostředí, životními projevy a průběhem života dřevin. Ve 3. části jsou zkoumány biologické vlastnosti lesa jako celku, 4. část pak popisuje dynamiku lesa. Závěrečný oddíl je věnován otázce typisace lesů