Gotické a renesanční kachle ze slezských hradů - Tymonová, Markéta (2011)
Práce se zabývá problematikou kachlů z hradů českého Slezska v období středověku a raného novověku. Na základě analýzy tohoto specifického hmotného pramene, dokládajícího vytápění hradních interiérů kachlovými kamny, jsou v komparaci se srovnatelnými nálezy ze střední Evropy postiženy základní technologické a ikonografické aspekty, zohledněné historickými okolnostmi a stavebním vývojem relevantních sídel. Představený přehled, doplněný katalogem nálezů a obrazovými přílohami, poskytuje přehled o kachlových výrobcích, které se uplatnily ve vyšším sociálním prostředí, kde kamna neměla pouze funkci vyhřívací a estetickou, nýbrž také manifestační. Poznání úrovně kachlové produkce, získané ze slezských hradů, se dotýká otázek historického vývoje tohoto pomezního regionu a jeho vazeb se sousedními oblastmi.