Živá minulost naší techniky : Pásmo hist. reportáží o životě a díle některých čelných průkopníků naší techniky - Štechmiler, Rudolf, 1917-1958 (Technika mládeži ;, 1954)
Autor v předmluvě si vytýká za cíl, ukázat čtenáři na některých významných postavách, jak naši lidé, mnohdy za velmi nepříznivých podmínek dovedli zpracovat aktuální technické a vědecké podněty. V publikaci je uložen bohatý materiál. Kromě známých postav uvádí kniha i badatele, jejichž práce není naší širší veřejnosti dosti známá, přes to, že byla vysoce uznána v zahraničí.