Příspěvek k hodnocení stability ateromatózního plátu ve vztahu k rozvoji kardiovaskulárního rizika - Franeková, Janka; Soška, Vladimír, 1953-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta. Interní klinika, II. (2012)
V práci byl analyzován vztah mezi odhadem kardiovaskulárního rizika podle různých skórovacích systémů nebo klinickými projevy nestability ateromatózního plátu a skupinou biomarkerů se vztahem ke stabilitě plátu. Současně byla věnována pozornost vlivu terapie statiny na vybrané biomarkery. Celkem bylo hodnoceno 926 pacientů ve 4 souborech. Šlo o běžné pacienty v ambulantní i nemocniční péči bez zvláštní selekce. Biomarkery byly vybrány s ohledem na dostupnost a použitelnost v běžné rutinní praxi. V rámci hodnocení kardiovaskulárního rizika pomocí skórovacích systémů (Framingham, PROCAM, SCORE, Reynolds, PDAY) byly využity základní parametry lipidového spektra. Hodnoceny byly: cystatin C, apolipoprotein A1 (ApoA1), apolipoprotein B (ApoB; s výpočtem poměru ApoA1/ApoB), ultrasenzitivní stanovení troponinu T (hsTnT), fosfolipáza A2 asociovaná s lipoproteiny (Lp-PLA2), C-reaktivní protein (CRP), malé denzní LDL částice a sérový amyloid A (SAA). Kromě vztahu k odhadu kardiovaskulárního rizik
We analyzed the relation between predicted cardiovascular risk or clinical consequences of plaque instability and set of biomarkers with relation to the plaque stability. Simultaneously, a attention was given to the influence of statin therapy on selected biomarkers. We studied 926 patients in four groups; in-patients and out-patients were explored without any exclusion criteria. Therefore, population studied was common population of in-hospital or ambulatory patients. Biomarkers were selected with respect to availability nad usefulness in routine practice. Cardiovascular risk was assessed with the aid of scoring systems (Framingham, PROCAM, SCORE, Reynolds, PDAY); regular lipid tests and patient history were used for this reason. Biomarkers tested were: cystatin C, apolipoprotein A1 (ApoA1), apolipoprotein B (ApoB; a ratio of ApoA1/ApoB was calculated), ultrasensitive measurement of cardiac troponin T (hsTnT), lipoprotein-associated phospholipase A2 (Lp-PLA2), C-reactive protein (CRP)
Vedoucí práce: Vladimír Soška
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2012
Keywords: akutní koronární syndrom; aterosklerotický plát; ateroskleróza; biologické markery; cystatin C; troponin; Acute Coronary Syndrome; Atherosclerosis; Biological Markers; Cystatin C; Plaque, Atherosclerotic; Troponin; disertace