Genetická variabilita u nemocných s kolorektálním karcinomem - Veselý, Martin (2012)
Kolorektalni karcinom je onemocneni s vysokou incidenci, jez radi Ceskou Republiku na predni mista ve svete. Predkladana prace analyzuje u souboru 100 pacientu dobu preziti podle typu provedeného operacniho vykonu (Milesova operace, nizka resekce), jejich pooperacni stav ve vztahu k typu operacniho vykonu z hlediska fyzického a psychického. Dale se zabyva analyzou genu zanetlivych cytokinu (angiotensinogen, interleukin 6, gen pro leptinovy receptor) jako potencionalnich faktoru ovlivnujich incidenci a vlastni rust nadoru a celkovou progresi onemocneni. Zaroven tyto genotypové rozdily analyzuje z hlediska typu provedeného operacniho vykonu.