Veterinární gynekologie : Vysokošk. učebnice pro vys. školy zeměd.-vet. fak. - Přibyl, Emil, 1896-1965 (Živočišná výroba, 1963)
Fyziologie a patologie rozmnožování tvoří vědní a výukový obor v rámci veterinárního lékařství. Jeho problematiku zevrubně rozvrhla i metodicky pojala tato učebnice. Poznatky rozvíjí soustavně i srozumitelně, takže skýtají spolehlivý komplexní přehled. Nalézáme v něm anatomii pohlavního ústrojí a pohlavní cyklus u samic jednotlivých druhů domácích zvířat, poruchy a onemocnění pohlavního ústrojí. Do zvláštního a týmž způsobem řešeného oddílu je zařazena fyziologie a patologie mléčné žlázy.