Ze života plazů pražské zoologické zahrady - Vogel, Zdeněk, 1913-1986 (Věda a život (Orbis) ;, 1953)
Populárně vědecká kniha pojednává poutavým způsobem o životě krokodilů, ještěrů a hadů, o jejich významu v přírodě, o jejich nebezpečnosti pro člověka a jejich vývoji. Opravuje různé mylné názory a doplňuje výklad bohatými zkušenostmi autora při lovu a chovu plazů. Polovinu svazku zabírají snímky plazů s průvodním vysvětlovacím textem.