Hraboš polní : microtus arvalis - Kratochvíl, Josef, 1909-1992 (Československá akademie věd. Sekce biologická, 1959)
Monografie o významném škůdci, který je zároveň nositelem některých původců přenosných onemocnění člověka a užitkových zvířat. Je zaměřena hlavně na ekonomické důsledky činnosti hrabošů u nás a na metody jejich hubení.