The role of myeloperoxidase in the regulation of thrombocyte physiology - Kolářová, Hana (2012)
Ačkoli hlavní úloha trombocytů je zabránění krvácení, trombocyty také přispívají k různým procesům, jež mohou probíhat i nad rámec hemostázy a trombózy. Proto změny ve fyziologických funkcích trombocytů mohou vést až k patogenezi cévních zánětlivých procesů. Zánět je spojen s aktivací krevních neutrofilních granulocytů a uvolněním myeloperoxidázy (MPO) do krevní cirkulace, což může hrát důležitou úlohu při akutních a chronických onemocnění. Všechny současná data naznačují významnou roli MPO v regulaci cévní a krevní homeostázy. Nicméně účinky MPO na trombocyty jako mechanismus přispívající k cévním zánětlivým onemocněním zůstávají neznámé. V této disertační práci byla zkoumána interakce MPO s trombocyty a její vliv na funkci trombocytů. Využitím kombinací různých metod byla prokázána vazba MPO v závislosti na její koncentraci a to jak na lidské tak myší trombocyty. MPO byla detekována na povrchu i uvnitř trombocytů. Na základě inhibice reorganizace cytoskeletu trombocytů jsme prokázaly, že nebyl nutný žádný aktivní transport pro sekvestraci MPO dovnitř trombocytů. Navíc byla prokázána významnost náboje v interakci MPO s trombocyty. Přítomnost MPO u trombocytů byla v přímém kontrastu s absencí MPO u megakaryocytů, prekurzorů trombocytů izolovaných z myší kostní dřeně. MPO vázaná na trombocytech si udržela její enzymatickou aktivitu. Aktivace trombocytů prostřednictvím MPO byla dokumentována zvýšením exprese povrchových receptorů trombocytů, změnou tvaru zastoupenou zvýšením obsahu F-aktinu a zvýšenou tvorbou reaktivních metabolitů kyslíku. Současně MPO vyvolala u trombocytů sníženou produkci oxidu dusnatého. Nicméně, aktivace byla jen částečná, jelikož MPO nevyvolala agregaci trombocytů.