Živé vakcíny, vrozená imunitní odpověď a kolonizace kuřat salmonelami. - Crhánová, Magdaléna (2012)
Oslabené kmeny Salmonella enterica lze využít pro expresi heterologních antigenů. Schopnost sekrece proteinů však u atenuovaných kmenů salmonel nebyla studována. V první části své práce jsem proto porovnávala proteinovou sekreci u mutantů rfaL, rfaG, rfaC, lon, htrA, clpP, aroA, phoP a spoT-relA ve kmenech S. enterica serovar Typhimurium a Enteritidis. Defekt v sekreci proteinů byl zaznamenán u mutantů rfaG, rfaC, lon a spoT-relA, které jsou tudíž nevhodné jako vektory pro expresi a sekreci heterologních antigenů. Podrobněji jsem se zabývala mutanty S. Enteritidis a Typhimurium rfaC, rfaG a rfaL s defektem v syntéze lipopolysacharidu (LPS). U všech tří rfa mutantů byla zjištěna narušená motilita na polotuhém LB agaru, ačkoliv rfaL mutant secernoval bičíkový protein FliC. Mutantní kmeny rfaC a rfaG žádné extracelulární proteiny, včetně flagelinu, nesecernovaly. U rfaC mutanta S. Typhimurium však docházelo k expresi FliC, detekovanému v cytoplazmě pomocí western blot analýzy, ve stejném množství jako u divokého kmene. Oligosacharidové jádro LPS je nezbytné pro sestavení struktury bičíku a kompletní O-antigen LPS je potřebný pro správnou funkci bičíku. Striktní hygienická opatření v chovech drůbeže přinášejí kromě nesporných výhod i možné problémy. Kuřata v čistých líhních nepřicházejí do kontaktu s rodičovskou mikroflórou a po vylíhnutí mohou být kolonizována náhodnými bakteriemi z prostředí. V druhé části práce jsem proto sledovala vývoj střevní mikroflóry, imunitní odpověď na kolonizaci střeva a infekci Salmonella Enteritidis u kuřat různého věku. Komplexnost střevní mikroflóry u kuřat postupně narůstala od 1. do 19. dne života.