Implantace solidního autologního chondrograftu při řešení chrupavčitých kloubních defektů - Vališ, Petr (2012)
Velmi sledovaným tematem dnešní doby je náhrada defektů chrupavky hlavně na nosných kloubech. Teoretická i klinická část práce se zabývá právě tímto problémem. Poukazuje na všechny možnosti náhrady defektu chrupavky. Soustřeďuje se na metotu implantace autologních kultivovaných chondrocytů v solidním bloku(solidní chondrograft), která je v dnešní době v popředí pozornosti. Hodnotí 85 pacientů, u kterých byl solidní chondrograft implantován. Sleduje klinické výsledky u těchto pacientů v dlouhodobém měřítku. Cílem práce je jednak ověření techniky autologního chondrograftu při řešení chondrálních nebo osteochondrálních defektů nosných kloubů, jednak srovnání morfologických, biochemických a klinických výsledků při použití solidního chondrograftu a návrtů spodiny defektů kloubní chrupavky na uvedených kloubech a v neposlední řadě i stanovení doporučených postupů při ošetření chondrálních defektů. V experimentální části se práce zaměřuje na srovnání morfologických a biochemických výsledků