Osová elektrovakuová řešení v obecné teorii relativity a jejích vícedimenzionálních variantách - Čermák, Martin, 1982 leden 19.- (2012)
Obecná teorie Relativity (dále OTR) je teorie popisující gravitaci pomocí Riemannovy geometrie (pracuje tedy se zakřiveným časoprostorem). Doposud se v makrosvětě nepodařilo objevit fyzikální jev, který by tuto teorii vyvracel, anebo jednoznačně nabízel základ pro teorii jež by byla zobecnění OTR v podobném smyslu, jako je OTR zobecnění Newtonovské teorie gravitace. OTR se tak staví vedle kvantové teorie pole (QFT) mezi experimentálně ověřené fyzikální teorie s nejhlubším pohledem do fyzikálního světa. Existují teorie zobecňující, či sjednocující OTR a QFT. Ty však nejsou považovány za dostatečně experimentálně ověřené. Některé z těchto teorií pracují s vyšším (než tři) počtem prostorových dimenzí, což se také stalo jednou z motivací studia vícerozměrných prostoročasů v této práci. Pro zobecnění již nalezených metrik ve standardní obecné teorii relativity lze mimo jiných použít následující metody.