Geometric structures invariant to symmetries - Gregorovič, Jan (2012)
V této práci se budeme zabývat (lokálními) symetriemi geometrických struktur. Tyto symetrie zobecňují klasické symetrické prostory pro další geometrie. Hlavními nástroji jsou homogenní Cartanovy geometrie a jejich přesný popis. Tyto nástroje nám umožňují popsat strukturu symetrických geometrických struktur a přináší obecnou konstrukci těchto geometií. To, že jsou symetrické prostory speciálním případem těchto struktur, nám umožňuje klasifikovat některé geometrické struktury na polojednoduchých symetrických prostorech. Dále podrobně prozkoumáme symetrie parabolických geometrií a v polojednoduchém příipadě klasifikujeme symetrické AHS-struktury a symetrické parabolické kontaktní struktury.