Analýza vybraných faktorů ovlivňujících sportovní výkon v tenisu - Černošek, Miroslav (2012)
Předložená práce se zabývá problematikou posouzení vlivu vybraných faktorů na sportovní výkon v tenisu. Výzkum byl realizován u souboru českých tenistů (n=619) a tenistek (n=516) v letech 1999 - 2010 pomocí testové baterie TENDIAG1. Případové studie čtyř mezinárodně úspěšných hráčů a hráček zaměřené na posouzení úrovně výkonnostních předpokladů byly doplněny o výsledky strukturovaného interview a o expertní posouzení. U somatických charakteristik byl zjištěn postupný nárůst středních hodnot u obou souborů, úroveň tělesné výšky i hmotnosti byla oproti populaci vyšší. V oblasti kondičních a koordinačních testů byl zjištěn různý charakter vývojových trendů. Případové studie u vybraných hráčů a hráček prokázaly, že jejich kondičně-koordinační úroveň se většinově pohybovala nad hranicí průměru kondičně-koordinačních předpokladů. Analýza sociálních, ekonomických a marketinkových faktorů ukázala jejich značnou variabilitu u probandů, kteří již v juniorském věku patřili k předním hráčům a hráč