Nanomaterials and clusters properties, applications and mass spectrometry - Panyala, Nagender Reddy; Havel, Josef, 1940-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2011)
PhD disertace se zabývá vybranými nanomateriály a klastry, jejich charakterizací, toxikologickými aspekty některých nano-částic a aplikacemi hmotnostní spektrometrie s analyzátorem doby letu (TOF MS) pro hmotnostně-spektrometrickou analýzu těchto materiálů a také pro laserové ablační syntézy. Byly vypracovány a publikovány 3 rozsáhlé review týkající se nano-stříbra, nano-zlata a uhlíkových nano-trubek, kde byly popsány jejich aplikace v nano-technologiích, bio-analytice a medicíně a zhodnoceny toxikologické vlastnosti těchto nano-částic. Zdravotní risika neuvážených aplikaci anti-mikrobiálních částic nano-stříbra a toxicity uhlíkových nanotrubek pro lidské zdraví a kontaminaci životního prostředí jsou varující. Nadruhé straně se zdá, že zatím nejsou známa toxikologická či zdravotní risika nanočástic zlata, jejichž rozsáhlé aplikace v medicíně jsou v disertaci podrobně shrnuty. Experimentálně je pak LDI (nebo MALDI) TOF MS metodikou studována laserová ablace, desorpce ...
PhD Thesis deals with selected nano-materials and clusters, theirs characterization, toxicological aspects of some nano-particles and applications of mass spectrometry with time-of- flight analyzer (TOF MS) for mass-spectrometric analysis of these materials and also for laser ablation synthesis. Three extensive reviews dealing with nano-silver, nano-gold and carbon nano-tubes were worked out and published. Applications in nano-technology, bio-analytics and in medicine were described and toxicological properties evaluated. Health risks of not well considered applications of anti-microbial nano-silver for human health and environmental contamination are worrying. On the other hand, it seems that no toxicological or health risks concerning nano-gold are described up to now. Extensive applications of nano-gold in medicine are summarized and reviewed in details. Experimentally, using LDI (or MALDI) TOF MS methodology, the laser ablation, desorption and ionization of several compounds ...
Vedoucí práce: Josef Havel
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: fyzika klastrů; hmotnostní spektrometrie; laserová terapie; nanočástice; cluster physics; mass spectroscopy; nanoparticles; Laser Therapy; disertace; CD-ROM; dissertations