Nanomaterials and clusters properties, applications and mass spectrometry - Panyala, Nagender Reddy (2011)
PhD disertace se zabývá vybranými nanomateriály a klastry, jejich charakterizací, toxikologickými aspekty některých nano-částic a aplikacemi hmotnostní spektrometrie s analyzátorem doby letu (TOF MS) pro hmotnostně-spektrometrickou analýzu těchto materiálů a také pro laserové ablační syntézy. Byly vypracovány a publikovány 3 rozsáhlé review týkající se nano-stříbra, nano-zlata a uhlíkových nano-trubek, kde byly popsány jejich aplikace v nano-technologiích, bio-analytice a medicíně a zhodnoceny toxikologické vlastnosti těchto nano-částic. Zdravotní risika neuvážených aplikaci anti-mikrobiálních částic nano-stříbra a toxicity uhlíkových nanotrubek pro lidské zdraví a kontaminaci životního prostředí jsou varující. Nadruhé straně se zdá, že zatím nejsou známa toxikologická či zdravotní risika nanočástic zlata, jejichž rozsáhlé aplikace v medicíně jsou v disertaci podrobně shrnuty. Experimentálně je pak LDI (nebo MALDI) TOF MS metodikou studována laserová ablace, desorpce ...