Keratometrie - princip, měření, rozvržení a excentricita keratometrických hodnot v populaci - Beneš, Pavel, 1976- (2012)
Keratometrie a rohovková topografie patří mezi základní diagnostické metody, zjišťující vstupní numerické parametry pro optometrické a oftalmologické výkony, jakými jsou například aplikace měkkých a tvrdých kontaktních čoček, předoperační vyšetření pro zákroky v rohovkové chirurgii, screening degenerativních onemocnění (např.: keratokonus, pellucidní marginální degenerace). Cílem disertační práce je zjišťování metrických hodnot rohovek emetropických a ametropických očí, měření hodnot rohovkového astigmatismu a jeho případné kompenzace astigmatismem čočkovým a zbytkovým, podíl fyziologického a nepřímého astigmatismu. Následně byly zjišťovány topografické mapy rohovek a jejich excentricita. Z výsledků jsou statisticky vyhodnocena rozmezí nejčastěji se vyskytujících hodnot. V diskuzi je pak rozvinut vliv astigmatismu rohovky na celkovou potřebnou korekci různými korekčními členy, zejména brýlovými a kontaktními čočkami. K měření a diagnostice bylo využito následující přístrojové vy