Identification and characterization of proteins regulated by the plant hormone cytokinin - Černý, Martin; Brzobohatý, Břetislav, 1957-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2011)
Rostlinné hormony cytokininy (CK) regulují velkou škálu významných procesů růstu a vývoje rostlin. I když jsou intenzivně studovány již řadu let, molekulární podstata jejich účinků stále není zcela objasněna. Proteomická analýza, která je hlavní náplní této práce, byla doposud v této oblasti značně opomíjena. Sledování účinku exogenní aplikace cytokininů (zastupujících cytokininy hydroxyisopentenylového typu, isopentenylového typu, aromatického typu a cytokininy močovinového typu) na úrovni proteomu a fosfoproteomu odhalilo celkem 96 proteinů zapojených do brzké odpovědi na cytokininy. Bližší zkoumání jejich možné role ukázalo mimo jiné na zapojení signalizace pomocí iontů vápníku a propojení mezi vnímáním teploty a signální dráhou cytokininů. Obě tato spojení byla prokázána následnými experimenty. Studium zapojení cytokininů do teplotní signalizace navíc odhalilo 148 proteinů, které jsou ovlivněny v odpovědi na 15 min teplotního šoku. Ukázalo se, že více než 70 % těchto proteinů je ...
Cytokinins (CKs) regulate diverse developmental processes in plants. To get an insight into cytokinin regulated molecular events at the proteome level, early cytokinin responses were investigated through proteome-wide expression profiling based on image and mass spectrometric analysis of two-dimensionally separated proteins and phosphoproteins. The effects of 15 min treatments of 7-day-old Arabidopsis thaliana seedlings with four main cytokinins representing hydroxyisopentenyl, isopentenyl, aromatic, and urea-type cytokinins were compared to help elucidate their common and specific function(s) in regulating plant development. In these experiments, 96 proteins were identified by MALDI-TOF/TOF mass spectrometry, providing a snapshot of early links in cytokinin regulated signaling. Novel targets of cytokinin signaling pointed to a possible link between temperature and cytokinin signaling and also the involvement of calcium ions in cytokinin signaling cascades. The connections were ...
Vedoucí práce: Břetislav Brzobohatý
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: cytokininy; elektroforéza; fosfoproteom; hmotnostní spektrometrie; huseníček rolní; proteom; Arabidopsis thaliana; electrophoresis; mass spectroscopy; phosphoproteome; Cytokinins; Proteome; disertace; CD-ROM; dissertations