Identification and characterization of proteins regulated by the plant hormone cytokinin - Černý, Martin (2011)
Rostlinné hormony cytokininy (CK) regulují velkou škálu významných procesů růstu a vývoje rostlin. I když jsou intenzivně studovány již řadu let, molekulární podstata jejich účinků stále není zcela objasněna. Proteomická analýza, která je hlavní náplní této práce, byla doposud v této oblasti značně opomíjena. Sledování účinku exogenní aplikace cytokininů (zastupujících cytokininy hydroxyisopentenylového typu, isopentenylového typu, aromatického typu a cytokininy močovinového typu) na úrovni proteomu a fosfoproteomu odhalilo celkem 96 proteinů zapojených do brzké odpovědi na cytokininy. Bližší zkoumání jejich možné role ukázalo mimo jiné na zapojení signalizace pomocí iontů vápníku a propojení mezi vnímáním teploty a signální dráhou cytokininů. Obě tato spojení byla prokázána následnými experimenty. Studium zapojení cytokininů do teplotní signalizace navíc odhalilo 148 proteinů, které jsou ovlivněny v odpovědi na 15 min teplotního šoku. Ukázalo se, že více než 70 % těchto proteinů je ...